torstai 22. maaliskuuta 2012

Nokian ahdinko syvenee

Kirjoittelin runsas vuosi sitten, 12.2.2011, Nokiasta ja sen silloisesta strategiapäätöksistä. Nyt on korkea aika katsoa, mitä tuli silloin sanottua ja mitä on tapahtunut.

Heti alkuun on oikaistava täysin mieletön virke. En tiedä, mitä tarkoitin lauseella "Windows Phone'n myynti on lähtenyt hyvin tahmeasti liikkeelle ollen jotain 3% luokkaa älypuhelimista". Todennäköisesti sekoitin sen Windows Mobile'en, jonka markkinaosuus Yhdysvalloissa oli jotain 3% viime vuoden alussa. Tosiasiassa Windows Phone'n osuus koko maailman älypuhelimista oli ja on edelleen niin pieni, että se ei näy esimerkiksi luotettavimpana pitämäni Statcounter hakuanalyysigraafissa (linkki siihen alemapana).

Sen sijaan Symbian puhelinten käyttäjämäärät eivät Statcounter'in mukaan ole, maailmanlaajuisesti tarkastellen, pienentyneet yhtään vuoden sisällä. Niiden osuus viime vuoden alussa oli noin 30 prosenttia. Kuluvan maaliskuun arvo näyttää asettuvan noin 31 prosenttiin. Luvut ovat hämmästyttävät lopetettavaksi "mainostetulle" platformille.

Nokia satsaa nyt kalliilla hype-kampanjalla Lumia (Windows Phone) puhelinten markkinointiin, mikä strategian takia onkin mielekästä. Se ei vielä näy maailmanlaajuisessa kaaviossa. Myöskään manner- ja maakohtaisten graafien perusteella kampanjan onnistumista ei voi vielä pitää kirkossa kuulutettuna. Pientä kasvua on kyllä tapahtuntut. Suomi on yksinäisenä tähtenä loistava poikkeus, mutta pienenä markkina-alueena se ei hetkauta.
Tässä linkki maailmanlaajuiseen kaavioon .

Itse asiassa Nokian erään päämarkkina-alueen, Intian tilastoluvut kyseenalaistavat koko strategian. Intia oli ensimmäisten joukossa Nokian aloittaessa jättikampanjansa viime vuoden lopulla. Symbian puhelinten käyttäjäosuus on siellä kääntynyt jyrkkään laskuun pudoten vuoden vaihteen 66 prosentista nykyiseen 62 prosenttiin.

Huolestuttavinta on se, että Symbianistit eivät, vastoin Nokian johdon odotuksia, olekaan siirtyneet (Nokian) Windows Phone puhelimiin vaan ilmeisesti yrityksen pahimman kilpailijan Samsungin käyttäjiksi. Windows puhelinten osuus Intiassa pysyttelee lähellä nollaa. Tilaston perusteella joku voisi jopa väittää yhtiön Microsoft hypen säikyttäneen käyttäjät pois Nokian puhelimista.

Symbian (ja MeeGo) puhelimista on julkaistu vielä uusia "vautsi"-malleja, jotka osaltaan selittänevät puhelinalustan sitkeää eloa. Uusien mallien kehitystyö on ilmeisesti aloitettu jo kauan sitten.

Hyvä kysymys: Kuinka järkevää on tappaa tunnettu ja voimissaan oleva puhelinalusta, kun uusi on vielä kapaloasteella? -- On hyvin todennäköistä, että Nokian ylin johto joutuu tarkistamaan valitsemaansa linjaa piankin. Se saattaisi piristää myös yhtiön alamäissä olevaa osaketta.

Ei kommentteja:

Vauhti sen kuin kiihtyy

Luin tässä vanhoja blogejani vuodelta 2012. Tuntuu, että maailma on muuttunut tosi paljon viidessä vuodessa. Silloin suurin puheen- ja ...