lauantai 12. helmikuuta 2011

Nokian riskialtis ratkaisu

Viime päivien ehdottomasti tärkein ja vakavin uutinen on ollut Nokian, Suomen IT teknologian lippulaivan täydellinen kurssin reivaus. Avoimuutta tukeva puhelinjätti muuttui yhdessä päivässä, yhdessä esittelyssä 11.2.11 Microsoftin kuuliaiseksi liittolaiseksi.

Puhelimien ohjelmistokehitys siirtyi lähes kokonaan Microsoftille ja Nokia sitoutui käyttämään suljettua Windows Phone'a pääasiallisena ohjelmistona. Päätös merkitsee mahdollisesti tuhansien työpaikkojen katoamista yksinomaan Suomesta. Samalla toteutunee mittava Suomea ja suomalaisia ohjelmistokehittäjiä hyödyttänyt valuutan siirto Windows'in lisenssimaksuina Redmond'iin.

Riskialttiiksi ja kysymyksiä herättäväksi ratkaisun tekevät:
  • Stephen Elop oli Microsoftin yritysstrategiasta vastaava johtaja ennen Nokiaan siirtymistä. Onko hän sitä osittain vieläkin?
  • Mitä puhelimia Nokia myy ennen Windows puhelinten valmistumista? Nokian toimitusjohtaja mollasi tiedotustilaisuudessa Symbian ohjelmiston, mikä ei voine olla vaikuttamatta Symbian pohjaisten älypuhelinten myyntiin (suurin markkinaosuus, noin 30%).
  • Nokia lopetti Intel'in ja Nokian yhteistyöprojektin kevyen, Linux ja Qt pohjaisen, avoimen Meego puhelimen kehittämisen lähes kokonaan. Tärkeä syy Stephen Elop'in mukaan oli se, että ensimmäinen Meego puhelin tulee valmiiksi vasta vuoden lopulla. Ensimmäisen Nokian WP 7 puhelimen valmistumisaika on hämärä, mutta eräiden arvelujen mukaan se on valmis myös vasta joskus tänä vuonna.
  • Oleelliseksi syyksi hän mainitsi myös sen, että Nokia haluaa erottautua tuotevalikoimallaan. Tämäkin ontuu hieman, sillä Windows Phonea valmistetaan jo vauhdilla Kauko-Idässä. Sen sijaan "suomalainen" MeeGo olisi erottunut ominaisuuksillaan. Kokenut kännykkäkehittäjä Aki Siltamies piti MeeGoa Androidia parempana. Intomobile sanoi, että jos Meegoa kutsuu pedoksi, se on vähättelyä!
  • Nokia ei tehdyn sopimuksen mukaan voi ilmeisesti myydä esimerkiksi Android puhelimia? Jos näin, Nokia näyttää asettavan tulevaisuutensa yhden kortin varassa.

Jokainen suomalainen toivoo Nokialle ja sen sympaattisen tuntuiselle johtajalle menestystä tässä uhkarohkeassa yrityksessä. Näyttää kuitenkin, että tosiseikat puhuvat sitä vastaan. Vielä epävakaaseen käyttöjärjestelmään perustuvan Windows Phone'n myynti on lähtenyt hyvin tahmeasti liikkeelle ollen jotain 3% luokkaa älypuhelimista. Nyt kun Symbian ja MeeGo'kin ajetaan asteittain alas, miten tulee kehittymään Nokian myynti? Vielä toistaiseksi esimerkiksi Nokian uutta Symbian pohjaista E7 "kommunikaattoria" valmistetaan Salossa ja Pekingissä niin paljon kuin ehditään eikä sekään riitä.

Kun ynnätään kaikki yhteen ja "peli" ei kulje odotetusti, saattaa jotain merkittavää tämän asian tiimoilta vielä olla odotettavissa. Suomalaiset eivät varmaan anna sen insinöörien mestariteoksen noin vain kaatua. Jos Nokia sulaa pois, se tietäisi noin 10 Kone yhtiön kokoista aukkoa kansantaloudessamme ja vaikutuksia jokaisen suomalaisen hyvinvointiin (myös sinun) ; puhumattakaan massiivisesta korkeateknologisen tieto-taidon katoamisesta.

Ilmeisesti Nokialla oli vain huonoja ratkaisuja valittavana. Satsaamalla täysillä Meego puhelinten kehittämiseen ja uusiin E7:n kaltaisiin hienoihin Symbian puhelimiin olisi ollut myös riskinsä. Niitä täydentämään olisi voitu kuitenkin ottaa Android tai Windows puhelimia, kuten monet menestyneet valmistajat ovat tehneet. Ratkaisu olisi ollut ainakin psykologisesti viisaampi ajatellen Nokian Meego ja Symbian kehittäjien tämän hetkisiä mielialoja ja työtehoa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä tuota Microsoftin panettelua joka paikassa. Elop tekee parhaansa ja on pistänyt tuulemaan ummehtuneessa Nokiassa.

Windows Phone on erinomainen valinta Nokian uudeksi puhelimeksi.

Vauhti sen kuin kiihtyy

Luin tässä vanhoja blogejani vuodelta 2012. Tuntuu, että maailma on muuttunut tosi paljon viidessä vuodessa. Silloin suurin puheen- ja ...