perjantai 28. syyskuuta 2012

Hyvästi Nokian puhelimet

Eräs tuttavani kysyi minulta tässä joku viikko sitten "Miksi ihmeessä olet niin traumatisoitunut Nokian puhelinten kohtalosta?" -- Itse asiassa en ole kiinnostunut mitenkään erityisesti yhtiön puhelimista vaan liiketoiminnasta, mikä niihin liittyy ja miten se vuorostaan vaikuttaa Diantiin.

Diantin kehitinvalikoimassa oli alkuvuoteen 2011 asti  mukana Qt kehitysympäristö , jota käyttäen tarkoituksemme oli luoda Nokian Meego ja Symbian puhelinalustoille mobiilisovelluksia. Ne olisivat hakeneet tietoja mm. Diantin Focusa tietokannasta. Neuvottelimme samaan aikaan myös Qt-alihankintasopimuksesta erään pk-yrityksen kanssa (nimeä en voi paljastaa).

Nokian tehdessä hyvin tunnetun täyskäännöksen strategiassaan ja valitessa ainoaksi puhelinjärjestelmäkseen Windows Phone'n ja  hylätessä Symbian ja MeeGo alustat, katosi yhtiöltämme mielekkyys suunnitella mitään näiden puhelinalustojen varaan. Lumia ei tue Qt kehitysympäristöä. Samantapaisen kohtalon taisi läpikäydä joku muukin pikku yritys.

Diantille Qt:n menetys ei ollut mitenkään katastrofaalinen, koska liiketoimintamme ytimen muodostaa Oracle'n Application Express (Apex) kehitin ja sillä tehdyt pilvisovellukset. -- Nokian alamäki vaikuttaa yhtiöömme kuitenkin paljon voimakkaammin toisella suunnalla. Eräät Nokian menestyksestä riippuvat asiakkaamme ovat nimittäin joutuneet lykkäämään jo ennakoituja projektejaan kauemmaksi tulevaisuuteen. Tämän on johtanut yhden ohjelmoijamme lyhytaikaiseen lomautukseen ja lisäksi olemme väliaaikaisesti vähentäneet  Diantin kanssa verkostuneiden ohjelmoijien työpanosta.

Nokian kehno nykytilanne pimentää täten taivaanrantaa sekä mikro- että makrotasolla ilmeisesti paljon laajemmin, mitä on ajateltu. -- Jätän nyt blogissani kuitenkin Nokian ja sen laitteet ja alan keskittyä yhtiömme vahvoihin osaamisalueisiin, Apex-kehittimeen ja pilviarkkitehtuuriin, mitä alussa mainitsemani ystävänikin suositteli.


Ei kommentteja:

Vauhti sen kuin kiihtyy

Luin tässä vanhoja blogejani vuodelta 2012. Tuntuu, että maailma on muuttunut tosi paljon viidessä vuodessa. Silloin suurin puheen- ja ...